Omahoito

Näin hoidat purentalihaksia itse

Purentalihasten ongelmien taustalla on kyseisten lihasten ylikuormittuminen. Ylikuormittuminen taas voi johtua joko tavasta purra tai narskuttaa hampaita tai jatkuvasta tavasta purra hampaita yhteen.

Purentalihakset, kuten muutkin kehon lihakset, tarvitsevat myös lepoa säilyttääkseen toimintakykynsä moitteettomana. Levon aikana lihas palauttaa kimmoisuutensa ja toimintakykynsä niin hauislihaksessa kuin purentalihaksissa.

Lepovaihe voi jäädä lyhyeksi tai peräti kokonaan välistä, esim. yöllisen hampaiden yhteen puremisen tai narskuttelun vuoksi. Yöllisen aktiivisuuden seurauksena leuat voivatkin olla väsyneet ja arat heti aamulla.

Mikäli sinulla on aamuisin näitä oireita, voit kärsiä purentalihasten yliaktiivisuudesta öisin:

  • posket, ohimot ja/tai leuat ovat arat tai kipeät molemmin puolin tai toispuoleisesti
  • päänsärkyä
  • kipu voi heijastua korvan ympärille ja hampaisiin
  • palan tunnetta kurkussa
  • äänen käheyttä
  • puutumisen tunnetta leuoissa

Epätasapainoinen purenta voi aiheuttaa lihasten tarpeetonta kuormitusta ja vaatii mahdollisesti käynnin hammaslääkärille. Hammaslääkäri puolestaan arvioi mm. yökiskojen tarpeellisuuden. Kiskot suojaavat myös pureskelun ja narskuttamisen aiheuttamaa hampaiden kulumista.

Purentalihasten kiputiloja voidaan myös lievittää ja niiden käsittelyn vaste onkin hyvä. Käsittelyn lisäksi voit vaikuttaa itse omilla toimillasi purentalihasten rentouteen joka päivä.

Valveilla ollessamme pystymme kiinnittämään huomiota tapoihin, jotka edistävät purentalihasten käyttöä huomaamattamme.

Kiinnitä huomiota päivittäisiin tapoihin

Päivittäisillä tavoillamme on oma vaikutuksensa purentalihasten kipeytymisessä. Huomaatko sinä toimivasi huomaamattasi purentalihasten aktiivisuutta lisäävästi?

Kiinnitä huomiota mm. seuraavanlaisiin tapoihin:

  • kun tunnet, että leuka on jännittynyt, pudota leuka tietoisesti rennoksi
  • kiinnitä huomiosi siihen, miltä rentous tuntuu: kun leuka on rentona, hampaiden väliin mahtuu hieman tilaa
  • huomaa tilanteet, joissa olet jännittynyt. Toistuuko jokin tietty kaava, kuten esim. seisominen punaisissa valoissa tai myöhästymisen tunne?
  • nojaatko usein kädellä leukaasi?
  • purkan jatkuva jauhaminen pitää leuat liikkeessä ja rasittaa jo valmiiksi väsyneitä lihaksia. Pureskele purkkaa enintään viiden minuutin ajan ja pyri silloinkin tietoisesti käyttämään molempia puolia leuoistasi
  • kovan ruuan, kuten porkkanoiden, karkkien tai leivän, syöminen

Melko paljon voi siis tehdä itsekin. Kuinka monessa kohdassa sinä nyökyttelit päätäsi?

Miten voin itse hoitaa kireyksiä?

Olisi aika helppoa, mikäli lakkaisimme stressaamasta ja ottaisimme arjen hieman rennommin. Stressi ja sekä henkinen että fyysinen kuormitus ilmenevät nimittäin myös purentalihaksissa.

Helpoin reitti stressinhallinta ei ole, mutta kokonaiskuormituksen vähentäminen tukee arkesi kokonaisvaltaista hyvinvointia. Mikäli tarvitset stressinhallintaan keinoja, voit kurkata täältä >>

Purentalihasten kireyttä voi helpottaa myös itse. Lämpö- tai kylmähauteella hautomalla n. 5-10min ajan annat pikaista apua väsyneille lihaksille. Kannattaa kokeilla kumpaakin ja valitse näistä kahdesta juuri sinua miellyttävämpi tapa.

Itsehieronta voi tuoda pikaisen helpotuksen. Käsittele purentalihakset hellästi tai napakasti saamiesi ohjeiden mukaan.

Maria Svahn

Liikeharjoittelulla vahvistat ja edesautat leuan toimintaa. (Liikeharjoitteita tulossa)

Kuten jo mainittua: vähennä stressin määrää arjessasi. Kehitä stressinsietokykyäsi ja liiku sopivasti vaihdellen kuormittavaa ja palauttavaa liikuntaa. Kokeile joogaamista ja palleahengitystä.

Huolehdi myös yöunistasi ja nuku riittävästi. Tarvittaessa ota vartin voimapäikkärit.

Näillä ohjeilla pääsee jo pitkälle. Mikäli kuitenkin tarvitset lisäapuja, voit varata itsellesi myös purentalihaskäsittelyn. Käsittelyllä voidaan saada pysäytettyä ikävä kehitys ja lisätä rentoutta purentalihaksiin hieronnan, leukanivelen mobiliosoinnin ja kireyksien venyttämisen avulla.

Älä siis suotta jää ongelmasi kanssa yksin!

nimmari

Vastaanotto Tarmontie 5, Hollola

Kirjoittaja

Elina

Olen Elina Laine, kahden liikunta- ja hyvinvointiyrityksen omistaja, liikunnan moniottelija ja boheemi keijukainen.

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: