Yleinen

Mitä on TMD?

TMD -vaivat ovat yleisiä ja siksi ehkä oletkin törmännyt tähän kirjainyhdistelmään. TMD on lyhennys sanoista temporomandibular disorders ja se purentaelimistön toimintahäiriöiden yhteisnimitys.

Häiriöt ovat hyvin yleisiä sukupuolesta riippumatta, vaikka naisilla ja tytöillä onkin todettu olevan oireita hieman enemmän. Lieviä oireita esiintyykin jopa 25-62% väestöstä*, joten on melko todennäköistä, että sinullakin saattaa olla joitain näistä oireista:

  • leukanivelten tai purentalihasten kipu
  • leukaniveläänet, kuten rahina tai naksuminen
  • leukojen väsyminen ja jähmeys
  • suun avautumisen rajoittuneisuus
  • alaleuan liikehäiriöt
  • päänsärky
  • kasvokipu
  • korvakipu, korvien tukkoisuus ja tinnitus

TMD -oireita esiintyy yleisimmin 35-50 vuotiailla. *

*Duodecim 2021;137(12):1329-30

TMD oireiden lievittäminen

Usein purentavaivat ovat lieviä, eikä niihin välttämättä tarvita hoitoa. Oireita voidaan helpottaa myös ilman lähetettä, purentalihashieronnan avulla. Purentalihaskäsittelyn avulla voit löytää helpotusta ikävältä tuntuviin oireisiin jo heti niiden ilmaannuttua.

Hierontakäsittelyyn kuuluu huolellinen alkuhaastattelu ja tutkiminen. Tutkiminen käsittää niskan asennon ja liikeradat, sillä ne vaikuttavat suuresti leukanivelien asentoon ja liikkuvuuteen.

Niskan liikeratojen lisäksi tutkitaan leukanivelen toiminnallisuutta istuen sekä selinmakuulla.

Itse käsittelyyn kuuluu purentalihasten, niskan, kaulan ja pään alueiden rentouttaminen pehmytkudoskäsittelyllä. Leukanivelten mobilisointi ja liikehoito saattaa kuulua käsittelyyn, mikäli se on tarpeen.

Käsittelyn päätteeksi saat mukaan kotihoito-ohjeet, joiden avulla rentoutat kireyksiä ja omalla toiminnallasi voit vaikuttaa oireisiin myös arjessa.

Purentalihaskäsittelyyn ei tarvita lähetettä. Mikäli sinulla on oireita, jotka haittaavat arkeasi tai ne pitkittyvät, kannattaa suunnata toisen ammattilaisen vastaanotolle.

TMD hoito

Pitkään jatkuneet tai arkea häiritsevät TMD -vaivat on hyvä käydä tutkituttamassa hammaslääkärissä. Hammaslääkäri osaa arvioida mahdolliset kuvantamistutkimukset sekä mahdollisesti kipulääkkeiden ja purentakiskojen tarpeellisuuden.

Toimintahäiriöiden hoitamisessa on hyvä ennuste, joten ota rohkeasti askel kohti parempaa arkea!

nimmari

Vastaanotto Tarmontie 5, Hollola

Kirjoittaja

Elina

Olen Elina Laine, kahden liikunta- ja hyvinvointiyrityksen omistaja, liikunnan moniottelija ja boheemi keijukainen.

Saatat pitää myös näistä

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: