Hengittäminen on kehollemme elinehto ja tärkeämpi toiminto kuin mikään muu. Selviydymme ilman ruokaa ja juomaa muutamista päivistä muutamiin viikkoihin mutta ilman seuraavaa sisäänhengitystä lakkaamme olemasta muutamissa minuuteissa.
Hengittäminen on itsestäänselvyys, mutta jonka myös harmillisesti otamme itsestäänselvyytenä. Voit testata itse pidättämällä hengitystä – pian kaikki muu unohtuu ja kaikki ajatuksesi alkavat pyöriä seuraavan sisäänhengityksen ottamisessa.
Kun hengittäminen on muuttunut itsestäänselvyydeksi, saatamme kadottaa hengittämisen sisältämän taian: sen luoman yhteyden kehon ja mielen välille.
Hengittämisen avulla voit löytää tien rauhallisuuteen ja rentouteen sekä ajatusten virran hillitsemiseen, tähän hetkeen pysähtymiseen.
Tiedostavan hengityksen opettelu avaa aivan uudenlaisen yhteyden mieleemme. Se tuo meidät läsnäolevaksi hetkeen, jolloin mennyt ja tuleva aika lakkaavat pyrkimästä ajatuksiimme.
Tällaista läsnäoloa voi harjoitella nimenomaan tietoisen hengittämisen avulla.
Tietoinen hengittäminen
Hengityksen avulla pystymme seisahtumaan hetkeksi. Se toimii myös apunamme silloin, kun meidän tulee oppia hallitsemaan reaktiomme tilanteissa, joissa stressitaso kohoaa hetkellisesti pilviin.
Samalla tavalla voimme myös opetella hillitsemään pitkittynyttä stressiä opettelemalla hengittämään tiedostaen, aktiiviseti ja syvään.
Hengityksen työstäminen
Hengittäminen on siis muutakin kuin vain automaatio, joka pitää sinut hengissä ja liikkeellä.
Ajattele vaikkapa uimista; hengitys rytmittää ja mahdollistaa rauhalliset liikkeet, jolloin uimisesta tulee taloudellista ja sulavaa.
Entä oletko juossut pitkää matkaa, kuten maratonjuoksua? Voiko maratonin juosta läpi läähättäen vai siivittääkö vahva, juoksun kanssa rytmitetty hengitys maaliviivalle asti?
Sama asiaa hieman eri tavalla toimii myös joogaharjoituksessa. Huomaat eron, kun ensimmäistä kertaa löydät hengityksen ja liikkeen rytmin omassa joogaharjoittelussasi. Hengitys tuo harjoitteluun uudenlaisen tason, jota voi kutsua meditaatioksi tai oikeastaan tarkemmin liikemeditaatioksi.
Hengityksen ja liikkeen yhteistyö avaakin yhteyden kehon ja mielen välille.
If you can breathe then you can do yoga
Krishnamacharya
Joogaharjoitus kaikkein yksinkertaisimmillaan on hengittämistä. Kiinnittämällä huomio hengitykseen on sinullakin mahdollisuus harrastaa joogaa, ajasta tai paikasta riipumatta.
Hengitys yhdistettynä liikkeeseen tai asanaharjoitteluun on monelle avain mielekkääseen joogaharjoituksen.
Ujjayi -tietoinen hengittäminen
Ujjayi Pranayama on sanskriittia (ujjayi = voitokas, prana = elämänvoima, yama = kontrolloitu) ja sen merkitsee karkeasti suomennettuna kontrolloitua hengitystä.
Se muistuttaa ääneltään valtameren aaltojen kohinaa (tai Darth Vaderin hengitystä) ja sen vaikutus paitsi tuntuu kehossa, myös saattaa näkyä päällepäin.
Oletkin ehkä joskus kiinnittänyt huomiota siihen, miten jotkut joogaharjoittelijat liikkuvat pehmeästi asanoiden välillä.
Kyse ei ole kovan harjoittelun saavutuksesta tai edes voiman ja liikkuvuuden suhteesta vaan siitä, että mukana on myös kolmas ulottuvuus: hengitys ja sen vaikutus. Hengityksen avulla keho lämpenee sisältäpäin, pehmentää liikkeet ja – mikä parasta – luo mielentilan jota voidaan kuvata meditaatioksi liikkeen avulla.
Ujjayin opetteleminen ei ole vaikeaa ja sen voi oppia kuka tahansa joka on kiinnostunut hengittämisen tuomasta syvyydestä, läsnäolosta ja rauhasta. Varaa siis hieman aikaa ja ole kärsivällinen, sillä Ujjayi ei välttämättä avaudu ensimmäisellä kerralla täydellisesti.
On täysin ok olla aluksi hieman keskeneräinen!
Näin harjoittelet Ujjayi -hengitystä
Istu tai seiso mukavassa asennossa. Ujjayita varten sinulla ei tarvitse olla tiettyä asentoa, vaan voit hyödyntää tätä hengitystekniikkaa lähes missä tahansa asennossa.
- Sulje suusi ja anna hengityksen virrata sisään ja ulos vain nenän kautta
- Kohota kurkunpäätäsi aivan kuin kuorsaisit tai lausuisit H-kirjaimen sekä sisään- että uloshengityksellä
- Kontrolloi hengityksen mittaa pallean avulla
- Pyri yhtä pitkään sisään- ja uloshengitykseen
Aluksi Ujjayi tuntuu haastavalta, ehkä jopa suorastaan vaikealta. Kannattaa harjoitella aluksi vain muutaman hengityksen verran niin, että sen säilyttäminen helpottuu.
Kun opit kohottamaan kurkunpäätäsi ja kontrolloimaan hengityksen kestoa, on hyvä aika yhdistää Ujjayi asanaharjoitteluun. Älä luovuta ihan heti, vaan anna tälle tekniikalle hieman aikaa.
